diumenge, 27 de gener del 2013

BEURE VI ÉS BEURE PAISATGE



VINS NATURALS I BIODINÀMICS
CONFERÈNCIA –TAST

ELS PREPARATIUS

Dissabte 27 de gener. El Saló d’Actes del Teleclub de l’Atzúbia es va omplir per assistir a la conferència i posterior tast de vins que va realitzar Joan Calatayud, sumiller i distribuïdor de vins. 



LA CONFERÈNCIA

En la primera part, el conferenciant ens va explicar una part molt desconeguda del món del vi: els vins naturals i biodinàmics. Amb la seua implacable vehemència verbal, ens exposà la problemàtica de les actuals Denominacions d’Origen  que, al seu parer, han quedat totalment obsoletes, ja que segueixen un criteri purament geogràfic, en lloc d’altres  més significatius com el tipus de sòl, clima, orientació...obeint més bé als interessos econòmics dels grans productors que no a altres qüestions més racionals.


 Va concloure aquesta primera part  indicant quina era la tendència dels actuals productors de vins, especialment el dels més petits: marcar les diferències, defugint així de la inclinació uniformadora que ha imperat en els darrers anys. Joan Calatayud ho fa exemplificar esplèndidament en afirmar: “Quan bevem una copa de vi, també bevem paisatge”.


 

EL TAST


Després d’aquesta magnífica primera part, començà el tast. Una autèntica simfonia de sabors, aromes, fragàncies va passar en per les nostres mans, ulls, nas i boca. Qui no coneixia encara els procediments dels tats, aprengué tot un autèntic ritual màgic per poder assaborir en plenitud els diferent matisos que podem trobar en  cadascun del glops d’ aquest  líquid dels déus. 


Provàrem 8 diferents ampolles de vi, tenint totes com a denominador comú  la varietat garnatxa, a excepció d’un. Quin goig poder apreciar les diferents peculiaritat de casdascuna d’elles, totes i cadascuna  amb una personalitat pròpia.
Poguérem constatar que per a Joan Calatayud el seu treball és, també, passió, devoció, fascinació. Quina sort!



Tanmateix, no voldríem oblidar  que, paral·lelament,  es produí un altre festival de sabors: els diferents plats que aportaren els participants, autèntic homenatge a la cuina tradicional de la nostra terra. L’exquisida gamba amb ceba, les diferents coques salades, les mandonguilles, l’espectacular “peuet” de porc; el saborós polp de l’almadrava, els ous farcits, l’ensaladilla russa, etc. 






Però la cosa no acabà ací. A les postres, un deliciós vi dolç serví d’acompanyament a bunyols, “moritos”, cubana, i altres dolços que circularen pel recinte.

Seguint  Margarida Aritzeta en la seua obra  Perfils de Nora, per a Joan Calatayud...
" El vi és com la vida, se li ha de donar temps però s’ha de saber consumir en la seva plenitud. I això és el que sempre ha fet el nostre company : beure a grans glops la vida, amb passió i risc…”
I això és el que vam aprendre i gaudir, tanmateix ens confabulàrem perquè  aquesta excepcional nit es tornara a repetir.
Així serà i així ho farem.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada