VINS
NATURALS I BIODINÀMICS
CONFERÈNCIA
–TAST
ELS
PREPARATIUS
Dissabte 27 de gener. El Saló d’Actes
del Teleclub de l’Atzúbia es va omplir per assistir a la conferència i
posterior tast de vins que va realitzar Joan Calatayud, sumiller i distribuïdor
de vins.
LA
CONFERÈNCIA
En la primera part, el conferenciant
ens va explicar una part molt desconeguda del món del vi: els vins naturals i
biodinàmics. Amb la seua implacable vehemència verbal, ens exposà la
problemàtica de les actuals Denominacions d’Origen que, al seu parer, han quedat totalment
obsoletes, ja que segueixen un criteri purament geogràfic, en lloc d’altres més significatius com el tipus de sòl, clima,
orientació...obeint més bé als interessos econòmics dels grans productors que
no a altres qüestions més racionals.
Va concloure
aquesta primera part indicant quina era
la tendència dels actuals productors de vins, especialment el dels més petits:
marcar les diferències, defugint així de la inclinació uniformadora que ha
imperat en els darrers anys. Joan Calatayud ho fa exemplificar esplèndidament
en afirmar: “Quan bevem una copa de vi, també bevem paisatge”.
EL
TAST
Després
d’aquesta magnífica primera part, començà el tast. Una autèntica simfonia de
sabors, aromes, fragàncies va passar en per les nostres mans, ulls, nas i boca.
Qui no coneixia encara els procediments dels tats, aprengué tot un autèntic
ritual màgic per poder assaborir en plenitud els diferent matisos que podem
trobar en cadascun del glops d’
aquest líquid dels déus.
Provàrem 8
diferents ampolles de vi, tenint totes com a denominador comú la varietat garnatxa, a excepció d’un. Quin
goig poder apreciar les diferents peculiaritat de casdascuna d’elles, totes i
cadascuna amb una personalitat pròpia.
Poguérem
constatar que per a Joan Calatayud el seu treball és, també, passió, devoció,
fascinació. Quina sort!
Tanmateix, no
voldríem oblidar que, paral·lelament,
es produí un altre festival de sabors: els diferents plats que aportaren
els participants, autèntic homenatge a la cuina tradicional de la nostra terra.
L’exquisida gamba amb ceba, les diferents coques salades, les mandonguilles,
l’espectacular “peuet” de porc; el saborós polp de l’almadrava, els ous
farcits, l’ensaladilla russa, etc.
Però la cosa
no acabà ací. A les postres, un deliciós vi dolç serví d’acompanyament a
bunyols, “moritos”, cubana, i altres
dolços que circularen pel recinte.
Seguint Margarida Aritzeta en la seua obra Perfils de Nora, per a Joan Calatayud...
" El vi és com la vida, se li ha de donar temps però s’ha
de saber consumir en la seva plenitud. I això és el que sempre ha fet el nostre company : beure a grans glops la vida, amb passió i
risc…”
I això és el que vam
aprendre i gaudir, tanmateix ens confabulàrem perquè aquesta excepcional nit
es tornara a repetir.
Així serà i així ho farem.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada